Yağlı Ciltlerle Mücadele: Pratik Yağlı Cilt Kılavuzu

Ne yaparsanız yapın cildiniz hemen yağlanıyor dimi? Yüzünüz birkaç dakika önce yıkadıktan sonra bile yağlı olma eğiliminde mi? Ayrıca kolay kolay gitmeyen inatçı siyah noktalara ve sivilcelere mi sahipsin?

Eğer bu sorulara içtenlikle “EVET” cevabını verdiysen tebrikler sende benim gibi yağlı ciltler kategorisindesin. Annem ve arkadaşlarım sürekli yağlı cildimin sayesinde ilerde yüzümde az kırışıklık olacağını söyleyerek beni teselli etmeye çalışıyor ama bu yağlı cildin günlük hayatta rahatsız edici olduğu gerçeğini değiştirmez ve bu şekilde hisseden tek ben değilimdir.  Peki yağlı cilt nedir biliyor musun? Cevabın “Hayır” ise hadi cevap için yazıyı oku!

Yağlı Cilt Nedir?

Herkes cildini nemli tutmak için belli miktarda doğal yağa ihtiyaç duyar. Cilt tipi, yüzünüzdeki cildin ne kadar yağ ürettiğiyle belirlenir, buna bağlı olarak cilt tipiniz kuru, yağlı veya karma olarak kategorize edilebilir. Yağlı bir cilt tipinin yüzünde fazla yağ vardır, buda demek oluyor ki cildiniz iyi miktarda sebum üretir.

Sebum, cildi nemlendiren bir maddedir. Eğer yağlı cildinizi tedavi etmezseniz gözenekler tıkanabilir ve ölü cilt hücreleri birikebilir. Sivilce ve diğer akne türleri de bu cilt tipinde yaygındır. 

Yağlı Cilde Sahip Olduğunu Nasıl Anlarsın?

1.Cildiniz parlak ve gün sonunda yağlı gözüküyorsa.

2.Makyajınız kalmıyor ve kirli bir görüntü oluşuyorsa.

3.Cildiniz siyah noktalara, lekelere ve diğer akne türlerine sahipse.

4.Yağlar çoğunlukla burun, alın ve çenede oluşur yani ‘T – Bölgesi’.

T bölgesini özel olarak notlarınızın arasına alın. T Bölgesi, doğal olarak fazla sebum üretebilecek daha aktif yağ bezlerine sahip olma eğiliminde olan alın, çene ve burundan oluşan yüz bölgesidir. T-Bölgeniz yağlı, ancak yüzünüzün geri kalanı normal veya kuru görünüyorsa, karma tipi cildiniz vardır.Herkesin cildinin birden fazla türü olabilir ve bu türlerin hormonlar, iklim ve stres seviyeleri nedeniyle değişebilir.

Yağlı cilde ne sebep olur?

Yağlı cildin bazı nedenleri şunlardır:

1.Genetik: Ebeveynlerinizden herhangi birinde yağlı cilt öyküsü varsa, cildinizin de yağlı olması muhtemeldir.

2.İklim: Yaşadığınız yerin iklimi sıcak ve nemliyse, cildinizin daha fazla yağ üretmesi muhtemeldir. Bu nedenle cildiniz yazın kışa göre dağa yağlı olur.

3.Yaş: Ergenlerin ve gençlerin yaşlılara göre daha yağlı bir cilde sahip oldukları bilinmektedir.

4.Genişlemiş Gözenekler: Yaşın ilerlemesi ve akneler cilt gözeneklerinin büyümesine neden olur. Genişleyen gözenekler de daha fazla yağ üretir.

5.Yanlış Cilt Bakım Ürünleri Kullanılması: Bazı kişiler kuru ciltler ile yağlı ciltleri karıştırabilir ve yağlı ciltler için çok fazla ağır krem ​​kullanabilirler. Bu, cildin daha fazla yağ tutmasına ve muhtemelen tıkanmış gözeneklere neden olabilir. Günümüzde, yağlı ciltler için özel cilt bakım ürünleri vardır, bu yüzden akıllıca seçim yapmalısın!

6.Nemlendiricinin atlanması: Cildim nede olsa yağlı deyip nemlendiriciyi atlarsan cildinizi daha kuru veya daha yağlı hale getirebilirsin. Bu nedenle, yağlı cildin için hafif jel bazlı bir nemlendirici kullanmalısın.

Yağlı ciltlere nasıl dikkat edilir?

1.Yüzünüzü düzenli olarak yıkayın

 Yüzünüzü düzenli olarak yıkamak, ciltteki yağ miktarını azaltabilir. Yağlı ciltleri yıkamak için aşağıdaki yöntemler önerilir:

.Yağlı ciltler için olan yüz yıkama köpüğü ve ılık su ile yıkayın.

. Cildi tahriş edebilen veya kurutabilen, daha fazla sebum oluşturarak yanıt vermesini sağlayan parfümlü sabunlar, nemlendiriciler veya sert kimyasallar kullanmaktan kaçının.

2.Tonik Kullanın

Yağlı cildini temizlemenin en önemli adımlarından biri tonik kullanmaktır. İstersen kendi toniğini kendin yapabilir veya yağlı ciltler için tonik seçeneklerini değerlendirebilirsin.

3.Yüzünüzü Doğru Kurulayın

Yüzünüzü yıkadıktan ve tonik kullandıktan sonra kurulama aşamasına geçildiğinde, cildini yumuşak bir havluyla hafifçe kurulayın. Ancak bu dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Cildi bir havluyla aşağı çekmek veya kaba bir bez kullanmak tavsiye edilmez, çünkü cildi daha fazla sebum oluşturmaya teşvik edebilir.

4.Yüz Maskesi Kullan

Yüz maskesi siyah noktaların çıkarılmasına yardımcı olur ve fazla yağı cildinizden temizler. 

5.Nemlendiriciler uygulayın

Yağlı cilde sahip birçok kişi, cildinin daha yağlı görüneceğinden korkmak için nemlendiricilerden uzak dururken, doğru nemlendiricilerin kullanılması bu cilt tipine fayda sağlayabilir. Çok yağlı cilde sahip insanlar için, yağsız bir nemlendirici cildin nemli ve korunaklı olmasını sağlar.

Yağlı Cildi Önleme

Genetiğe bağlı yağlı cildin önlenmesi, hormonlardaki değişikliklerin neden olduğu yağlı cildi kontrol etmek zordur. Ama Yağlı ciltler için en iyi önleme, bireyin işe yarayan cilt bakımı rutini oluşturması ve buna bağlı kalmasıdır. Cilt bakımının yanında beslenmenize de dikkat eder bol bol su içip yağlı gıdalardan uzak durursanız bir nebzede olsa cildiniz yağlı olsa bile kötü görüntüye sahip olmaz.

 

Bir cevap yazın

Tüm Kategoriler