Monopoly 7’den 70’e herkes tarafından en çok sevilen kutu oyunlarından biri. Aile ortamının, arkadaşların ve çocukların vazgeçilmezi olan bu oyunun birçok farklı versiyonu bulunuyor.
Amacınızsa rakiplerinizi iflas ettirip şehrin efendisi olmak. Monopoly nasıl oynanır, tüm kuralları nelerdir öğrenmek için devam edin.
Monopoly Oyununun Tarihçesi
Monopoly, 1929 yılında Charles Darrow adında bir vatandaş tarafından icat edilmiştir. Oyun 7 Şubat 1935 tarihinde Parker Brothers adlı şirket tarafından piyasaya sürülmüştür.
Monopoly Nedir & Nasıl Oynanır?
Monopoly emlakçılık konulu zarla oynanan bir kutu oyunudur. En az iki en fazla sekiz kişiyle oynanır. Oyuncular beş yaşından büyük olmalıdır.
Oyunun amacı en çok mülkü satın alıp rakipleri iflas ettirmek, oyuncular zar atarak karelerde ilerler ve görevleri yerine getirip ekonomik olarak güçlü olmaya çalışarak oyunu kazanır.
Bazı Monopoly türlerinde ise 1 milyon dolara ulaşan oyuncu birinci olur.
İlk olarak Monopoly’yi oyun kutusunda yazan şekle uygun olarak masa gibi düz bir alana kurmalısınız.
- Her oyuncu farklı şekillerdeki piyonlardan birini seçer.
- Her oyuncu zarı sırasıyla atar, en büyük sayıyı atan oyuncu oyunu başlatır, diğer oyuncular da zardaki sayının büyüklüğüne göre oynamaya devam eder.
- Bir oyuncu banka görevlisi olarak seçilir, bu oyuncu diğer oyuncuların alım, satım, ödeme gibi işlemlerini gerçekleştirir.
- Başlangıç parası olarak oyunculara bir miktar para verilir bu miktar her oyunda değişir, bunun için oyun kutusuna bakmalısınız.
- Oyuncular sırayla zar atarak karelerde ilerler.
- İki zar atmalısınız ve iki zardaki sayı kadar ilerleme hakkınız var. Karelerde semt isimleri ve bazı görevler yazar.
- Semt isimlerine geldiğinizde orayı satın alabilirsiniz. Semt ismi dışında farklı bir kareye geldiyseniz oyunun kuralına göre orada yazan görevi yapmalısınız.
Monopoly Kuralları Nedir?
- Eğer oyuncu çift zar atarsa tekrar zar atabilir.
- Bir oyuncu tek turda peş peşe çift zar atarsa kodese girer.
- Oyuncu denk geldiği mülkü satın alabilir, bu şekilde tapuya sahip olur. Rakip oyuncu başka bir mülke denk geldiğinde tapuda belirtilen kira bedelini ödemelidir.
- Oyuncu geldiği mülkü almak zorunda değildir, pas geçebilir.
- Oyuncu oyun esnasında kodese denk gelirse üç tur bekler, kodesten çıkma kartı varsa onu kullanabilir veya ücret ödeyerek kodesten çıkabilir.
- Atılan zar “Kart Çekin” bölümüne gelirse kart çekmek zorundasınız.
- Oyuncular her tur başı oyun kurallarında belirtilen miktar kadar para alır.
- Oyuncular mülklerine ev, otel, gökdelen gibi şeyler kurmak istiyorlarsa zar atarak mülklerine denk gelmeleri gerekir.